Pääsiäisviikon aikataulu

Pääsiäisen ajan tapahtumat

 
Perinteisesti pitkäperjantaita pidämme Vapahtajamme Jeesuksen ristiinnaulitsemispäivänä. Perinne ilmoittaa meille, että näin on ollut jo satoja vuosia ja onhan meillä monia tämän ajan oppineita; teologian maistereita, teologian tohtoreita ja heitä tulee lisää koko ajan.  Elämme koulutuksen aikaa ja olemme oppineet luottamaan koulutettuihin ihmisiin.   Me luemme Raamatusta Mat 12:40  ” Ihmisen Poika oleva maan povessa kolme päivää ja kolme yötä.”  Niin miten tämä sana sopii yhteen meidän perinteemme kanssa?  Kumpi on oikeassa, Raamatun sana vai meidän perinteemme?  Perinteemme ilmoittaa, että Jeesus ristiinnaulittiin perjantaina ja Jeesus ylösnousi sunnuntaina;  tuleeko perjantaista sunnuntaihin kolme päivää ja kolme yötä?  Ei tule eli perinteemme on valitettavasti väärä.  Valitettavasti Raamattua lukeva ihminen ei aina usko mitä sinne on kirjoitettu.  Jos ristiinnaulitsemispäivä ei ole perjantai niin mikä se sitten on?  Ja onko sunnuntaikaan oikea ylösnousemuspäivä?  

Mitä sanovat Kirjoitukset?  Jeesus sanoi kirjanoppineille, että Mooses on kirjoittanut hänestä, Jeesuksesta.  Jumala antoi Mooseksen kautta kansalle juhlakalenterin, jota kansan tuli noudattaa uskollisesti.  Juhlat tuli pitää Herran kunniaksi, ja Uudesta Testamentista me tiedämme, että Jeesus on Herra.  Juutalaisten juhlat Vanhassa Testamentissa kuvaavat jollain tavalla Jeesusta ja hänen työtään.  Golgatan tapahtumat perustuvat tähän juhlakalenteriin.  Juhlakalenteri antaa täydellisen aikataulun Golgatan tapahtumiin.   Pääsiäisen ajan tapahtumat tapahtuivat kaikki Kirjoitusten mukaan eli Vanhan Testamentin mukaan.  Pääsiäistä Herran kansa vietti nisankuun (abib) 14 päivänä.  Nisankuukausi on meidän kalenterissamme maalis-huhtikuussa.

Pääsiäiskaritsa tuli ottaa tallelle nisankuun 10. päivänä.

 Jeesus herätti Lasaruksen kuolleista ja tämän jälkeen kirjanoppineet ja fariseukset tekivät päätöksen Jeesuksen surmaamisesta.  Jeesus opetuslapsineen ei enää vaeltanut julkisesti juutalaisten keskuudessa vaan lähti pois erämaan lähellä olevaan paikkaan, Efraim nimiseen kaupunkiin. (Joh 11).  Jeesus väistyi pois ennen pääsiäistä, jolloin Hänen oli kuoltava ristillä juhlakalenterin mukaan, ei ennen pääsiäistä.
”Kuusi päivää ennen pääsiäistä Jeesus saapui Betaniaan…..” (Joh 12)   Raamatullinen pääsiäinen vietetään 14. päivänä nisankuuta.  Kuusi päivää ennen pääsiäistä eli kahdeksantena päivänä (eli torstaina) Jeesus tuli Betaniaan.  Maria voiteli Jeesuksen nardus-öljyllä Jeesuksen hautaamista varten.  Jeesus tiesi etukäteen kaiken tapahtuman, Hän tiesi Jumalan aikataulun. 
Joh. 12:12-15  Seuraavana päivänä (eli 5 päivää ennen pääsiäistä eli 9. nisankuuta eli perjantaina) juhlille saapunut suuri kansan joukko kuuli, että Jeesus oli tulossa Jerusalemiin…..” 
Betania oli 2,8 km etäisyydellä Jerusalemista.  Meidän nykyinen vuorokausi vaihtuu keskiyöllä, mutta Raamatun vuorokausi vaihtuu jo kuusi tuntia aikaisemmin.  Raamatun sapatti eli seitsemäs päivä alkoi jo perjantaina auringon laskiessa kello 18 ja sapatti päättyi lauantai iltana kello 18.  Joten kun kirjoituksissa oli mainittu, että teurastettavaksi aiottu karitsa oli otettava talteen 10 päivänä, niin Jeesuksen oli tultava Jerusalemiin kymmenenneksi päiväksi.  Ennen tätä Jeesus piiloutui Efraimiin, mutta nyt kun aika oli täyttymässä, niin Jeesus tuli Jerusalemiin kiinniotettavaksi.  Hän oli jo valmiina eli tallella 10 päivänä.(10. päivä oli lauantai)  Mutta Jumala ei sallinut Jeesuksen tulla vangituksi ennen 14. päivää. 

Nisankuun 14 päivä  (Abibkuu)

Mat. 26: 1-2  ”Kaiken tämän puhuttuaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen:  Te tiedätte, että kahden päivän päästä on pääsiäinen; silloin Ihmisen Poika annetaan ristiinnaulittavaksi” 

Jeesus oli lopettanut julkisen opettamisen, Hän oli sanottavansa sanonut.  Kaksi päivää pääsiäiseen tarkoittaa että  on 12. päivä eli maanantai.   
14. päivä eli keskiviikko alkoi Raamatun vuorokausi rytmin mukaan tiistaina kello 18.  
Luuk. 22:7-20 ”Sitten tuli happamattoman leivän päivä, jona pääsiäislammas oli teurastettava…..  
2. Ms. 12:5-6   ”Ja karitsanne olkoon virheetön, vuoden vanha urospuoli; lampaista tai vuohista se ottakaa.  Ja pitäkää se tallella 14. päivään tätä kuuta; silloin Israelin koko seurakunta teurastakoon sen iltahämärässä. Heprealainen ilmaus iltahämärässä on bein arbaim, joka sanatarkasti merkitsee iltojen välissä.   
Jeesuksen kärsimysviikolla nisankuun 14. päivä alkoi tiistai iltana kello 18 ja päättyi keskiviikkona kello 18.  Pääsiäislammas voitiin syödä tänä aikana.  
Jeesus opetuslapsineen söi pääsiäisaterian tiistai-iltana.  Pääsiäisaterian jälkeen Jeesus asetti  ehtoollisen: ”Ja hän otti leivän, kiitti, mursi ja antoi heille ja sanoi: ”Tämä on minun ruumiini,  joka teidän edestänne annetaan.  Tehkää se minun muistokseni.”  Samoin myös maljan, aterian  jälkeen ja sanoi; ”Tämä malja on uusi liitto minun veressäni, joka teidän edestänne vuodatetaan.”   
Mark. 14:26  Veisattuaan kiitosvirren he lähtivät Öljymäelle.   Pääsiäisaterian ja ehtoollisen asettamisen jälkeen he lähtivät Öljymäelle.  Oli siis  
keskiviikon vastainen yö.  
Mark 14:32-  He tulivat maatilalle, jonka nimi on Getsemane…… 
Mark 14:43-  Jeesuksen vielä puhuessa sinne saapui Juudas, yksi niistä kahdestatoista.   Hänen mukanaan oli ylipappien, kirjanoppineiden ja vanhinten luota tullut mies joukko miekat ja seipäät käsissä.  Hänen kavaltajansa oli sopinut heidän kanssaan merkistä: ”Jota minä suutelen, hän se on.  Ottakaa hänet kiinni ja viekää tarkasti vartioituna pois……”  

Getsemanessa Jeesus rukoili, Getsemaneen saapui kavaltaja Juudas joukkoineen, Jeesus vangittiin.  Jeesus vietiin ensin ylipappien, kirjanoppineiden ja vanhinten eteen kuulusteltavaksi.
Mark. 15:1     Heti aamulla ylipapit, vanhimmat ja kirjanoppineet ja koko Neuvosto tekivät päätöksen.  He sitoivat Jeesuksen, veivät hänet pois ja luovuttivat hänet Pilatukselle 
Keskiviikkona aamulla kuuden aikaan päätös oli valmis: Jeesus annetaan Pilatuksen käsiin.  Jeesus ristiinnaulittiin niin kuin oli kirjoitettu Vanhassa Testamentissa.  Kaikki tapahtui kirjoitusten mukaan.  Jeesus ristiinnaulittiin aamulla yhdeksän aikaan.  Kolmen aikaan iltapäivällä keskiviikkona Jeesus huusi kovalla äänellä ja antoi henkensä. (Mark. 15)  

15. päivä eli happamattoman leivän juhlan ensimmäinen päivä

Happamattoman leivän  juhla  oli alkamassa kello 18 keskiviikko iltana.  Ensimmäinen päivä oli juhlasapatti ja ruumiita ei saanut jättää sapatiksi ristille, Joosef Arimatialainen ja Nikodemus ottivat Jeesuksen ruumiin, panivat hänet hautaan, joka oli hakattu kallioon ja vierittivät kiven hautakammion ovelle. 
Torstai oli juhlasapatti, lauantaina oli viikkosapatti.  Perjantaina oli ylimääräinen sapatti, (ehkä riemuvuoden sapatti.  Joh. 19:31 sanotaan, että se sapatti oli suuri.  Luuk. 4:19 Jeesus oli voideltu  julistamaan Herran otollista vuotta, riemuvuotta.  Tämä riemuvuoden ajanjakso alkoi Jeesuksen kautta ja jatkuu Jeesuksen paluuseen saakka. Raamattu ei kerro, että perjantai oli sapatti, mutta minä ajattelen niin, koska sanotaan, että sapatti oli suuri.  Miten se olisi ollut suuri, jos se ei ollut muuta kuin normaali 15. päivän juhlasapatti ja viikkosapatti. Luuk.23:55-56 kertoo, että naiset seurasivat Jeesuksen ruumiin hautaan laittamisen ja palattuaan kotiin he valmistivat hyvänhajuisia yrttejä ja voitetita, mutta sapatin he viettivät hiljaisuudessa lain käskyjen mukaan.  Sapatin jälkeen naiset meni haudalle.)

Uutislyhde

3 Ms 23: 10-11    Uutislyhteen heilutus Herran edessä on esikuva Jeesuksen ylösnousemuksesta.
1 Kor. 15:20-23    Mutta nytpä Kristus on noussut ylös kuolleista, esikoisena kuoloon nukkuneista.  Sillä koska kuolema on tullut ihmisen kautta, niin on myöskin kuolleitten ylösnousemus tullut ihmisen kautta.  Sillä niin kuin kaikki kuolevat Aadamissa, niin myös kaikki tehdään eläviksi Kristuksessa, mutta jokainen vuorollaan: esikoisena  Kristus, sitten Kristuksen omat hänen tulemuksessaan.  

Esikoislyhteen heilutus tuli tehdä viikkosapatin jälkeisenä päivänä.  Sapatti päättyi lauantaina kello  18.  Juutalaisten perimätiedon mukaan ylimmäinen pappi meni kello 18 jälkeen pellolle ja leikkasi  ohrasta esikoislyhteen, jonka hän heilutti seuraavana päivänä Herran edessä.  
Sapatin päätyttyä lauantai iltana Jeesus ylösnousi.  Jumalan  antama juhlakalenteri todistaa sen.  Keskiviikko illasta lauantai iltaan tulee 3 päivää ja 3 yötä, yhteensä 72 tuntia. Eli toteutuu Jeesuksen sana: ”Mat. 12:40 Sillä niin kuin Joonas oli meripedon vatsassa kolme päivää ja kolme yötä, niin on myös Ihmisen Poika oleva maan povessa kolme päivää ja kolme yötä.”  Jeesus oli haudassa 72 tuntia. Ja tämä aikajakso toteutuu vain keskiviikko illan ja lauantai illan välisenä aikana. Jeesuksen piti olla haudassa 72 tuntia.   Mat 12:37 Jeesus sanoo:” Sanoistasi sinut julistetaan syyttömäksi, ja sanoistasi sinut tuomitaan syylliseksi.”  Jeesus puhui totta, kuka uskaltaa sanoa  häntä valehtelijaksi.  Ihmisen Poika eli Messias oli haudassa 3 päivää ja 3 yötä.
Väärä messias on jonkun muun ajan haudassa.  

Opetuslapset uskoivat Jeesuksen sanat ja odottivat, että 3 päivää ja 3 yötä oli kulunut.  He eivät olleet tähän mennessä käsittäneet mitä ylösnouseminen tarkoitti.  Sunnuntaiaamuna eli viikon ensimmäisenä päivänä naisten tullessa haudalle, he havaitsivat, että kivi oli vieritetty pois haudan suulta.  Kivi oli vieritetty pois opetuslasten tähden, että he voisivat heti havaita, että hauta on tyhjä.  Enkelit todistivat naisille Jeesuksen ylösnousseen.  Kiveä ei tarvinnut Jeesuksen tähden pois vierittää, koska Jeesuksella oli jo ylösnousemusruumis ja hän ei ollut enää materialakien vanki.  Jeesus kykeni tulemaan seinien läpi.  Joh. 20 kertoo, että opetuslapset olivat lukittujen ovien takana ja Jeesus tuli ja seisoi heidän keskellään.  

Luukkaan 24 luvussa on kohta, joka näyttäisi olevan ongelma.  21 jakeessa on: Onhan kaiken lisäksi nyt jo kolmas päivä siitä kun kaikki nämä tapahtuivat.  Kyseessä on Emmauksen tien tapahtuma, päivä oli viikon ensimmäinen eli sunnuntai. Ongelma on sana kolmas, joka viittaisi torstaihin ja joka näyttäisi olevan ristiriidassa Vanhan testamentin juhlakalenterin kanssa.  Koska juhlakalenteri on oikea, niin kolmas sana on käännösvirhe tai kopiointivirhe.  Syyrialaisessa arameankielisessä käännöksessä on: Ja katso, kolme päivää siitä kun kaikki asiat tapahtuivat.
Luuk.24:13 Kaksi heistä oli sinä päivänä menossa Emmaus-nimiseen kylään, joka on 60 stadionin päässä Jerusalemista. Päivä ei voinut olla kolmas päivä, koska kolmas päivä oli sapatti niin Israelilainen ei voinut kulkea noin pitkää matkaa sapattina.  Joten kolme päivää on oikea käännös, koska oli jo sunnuntai.  

Jeesus ristiinnaulittiin keskiviikkona nisankuun 14. päivänä.  Jeesus ylösnousi sapatin jälkeen lauantai-iltana, Jeesus kävi tuonelassa saarnaamassa (1. Piet 3:18-20).  Raamattu ei kerro, että  Jeesus ylösnousi sunnuntai aamuna.  Jeesuksen täytyi nousta ylös ennen yönalkua, koska hän oli haudassa vain 3 yötä, ei neljää.   Jeesus ilmestyi opetuslapsille sunnuntaina.  Jumala oli kaiken suunnitellut valmiiksi, Jumala oli järjestänyt kaikki osalliset  paikalle.  Juudas kavaltajana, suuri neuvosto oli jo valmiina kokoontuneena keskiviikon vastaisena yönä, Pilatus ja Herodes olivat Jerusalemissa, Josef Arimatialainen ja Nikodeemus olivat valmiina, uusi hauta oli kaivettu valmiiksi.  Kaikki oli valmiina.  Vain tuona vuonna nisankuun 14. päivä sattui keskiviikolle.  Jumalan ajoitus on ihmeellinen.   

Perinteinen ristiinnaulitsemispäivä pitkäperjantai on väärä.  Jotkut ovat sitä mieltä, että torstai on oikea päivä, mutta se ei voi olla, koska Jeesuksen tulo Jerusalemiin olisi tapahtunut lauantaina eli sapattina, ja sapattina ei voinut kulkea niin pitkää matkaa.  Betaniasta oli 2,8 km Jerusalemiin ja sapattina sai kulkea vain n. 1 kilometrin matkan.   Jeesuksesta oli silloin tullut myös lainrikkoja, mutta hänhän täytti koko lain, hän oli virheetön.  Torstai ei voi olla ristiinnaulitsemispäivä.  

Raamatullinen vuorokausi illasta iltaan on oikea.  Meidän aikanamme voimassa oleva keskiyöstä keskiyöhön ei ole raamatun mukainen ja sitä ei voi soveltaa pääsiäisviikon tapahtumiin.  Jos sitä sovelletaan, niin Jeesushan silloin vietti pääsiäistä päivää liian aikaisin.  Juhlakalenterin mukaan pääsiäistä tuli viettää vain 14. päivä eli Jeesuksesta tehdään lainrikkoja, jota hän ei missään tapauksessa ollut. Jeesus täytti lain viimeistä piirtoa myöten, hän oli täydellisesti virheetön.   

Vanhan testamentin neljä juhlaa toteutuivat Jeesuksen ensimmäisessä tulemuksessa ja loput kolme juhlaa toteutuvat Jeesuksen toisessa tulemuksessa.  Joku saattaa ajatella, että mitä sillä on väliä minä päivänä Jeesus ristiinnaulittiin, pääasia on, että hänet naulittiin.  Raamattu kehottaa meitä rakastamaan totuutta, pitämään totuutta voimassa.  Jotkut pitävät totuutta vääryyden vallassa, oppikaamme erottamaan tällaiset julistajat.  Älkäämme olko välinpitämättömiä totuuden suhteen. Ojentautukaamme totuuden mukaan.  Koska kristikunnan oppineet, teologian maisterit ja tohtorit ovat erehtyneet pääsiäisen ajan tapahtumista, niin on hyvä kysyä, onko muita asioita, missä he ovat erehtyneet.  Vanha testamentti oli alkuseurakunnan Raamattu, ja sitä opetuslapset selittivät uuden  liiton valossa.  Vanha testamentti on Isän sanaa ja Uusi testamentti on Pojan sanaa, molemmat puhuvat samaa, molemmat todistavat samaa.  Nyt on viimeinen hetki alkaa itse tutkia kirjoituksia.

Oletko huomannut, että pääsiäinen oli vain yhden päivän; 14. nisankuuta.  Meillä pääsiäistä vietetään monta päivää. Pääsiäistä seurasi happamattoman leivän juhla.  Tämä juhla on Raamatussa.  Koska olet kuullut opetusta tästä juhlasta ja sen merkityksestä Uuden testamentin valossa???  Et ehkä koskaan. 

pekka.ruotsala@gmail.com